Julebevægelseskalender _

Julebevægelseskalender - hvad er det?

Julebevægelseskalenderen er en kombination af en traditionel julehistorie i 24 afsnit og 24 oplæg til at bevæge sig. Herunder kan man læse 1. afsnit og se videoen, og skulle I ønske adgang til resten af historien, kræver det et abonnement. Vi kan kontaktes på tlf. +45 5572 0400 eller e-mail info@condidact.dk

Målgruppen er børnehavebørn og børn i 0.-3. klasse. Det er meningen, at historien skal læses højt i for børnene, dels fordi historien er for svær at læse som frilæsning, når man går i indskolingen, og dels fordi nogle af bevægelserne både kræver instruktion og samarbejde med andre.

Historie og bevægelse tager højst 15-20 min. og er oplagt som en fælles læseoplevelse i december.

Skrevet af Louise Roholte

Julehistorien er skrevet af Årets e-bogsforfatter 2016 Louise Roholte, som meget elegant formår at kombinere den traditionelle julehistorie med en humoristisk tilgang og et blink i øjet – især i forhold til vores allesammen lidt for runde og magelige julemand. Pointen er til at få øje på. Det er ok at hygge og spise i julen, hvis bare vi bevæger os. Det er en af de historier, som sagtens kan åbne op for en indledende litteratursamtale, hvor man kommer ind på, at en historie kan handle om en ting, men dreje sig om noget andet.

Louise har skrevet en hel del historier for frilæsning.dk, fordi hun på en ganske særlig måde formår at fange målgruppen. Således tryllebinder hun de små læsere med hendes umiddelbare og livsglade historier, og fanger de ældre elevers opmærksomhed - fx med gysere som årets e-bog "Bellas bror", der på den ene side handler om gys og uhyggelige oplevelser, men på den anden side drejer sig om store følelser som tab, sorg, skyld og tilgivelse.

Læs mere om Louise Roholte under vores forfatterkartotek, eller besøg hendes hjemmeside her.

Bevægelser udviklet af Connie Nissen

Bevægelserne er udviklet af privatpraktiserende børneergoterapeut Connie Nissen, som siden 1990 har arbejdet med børn med sensoriske forstyrrelser, motoriske vanskeligheder og vanskeligheder med at samarbejde med andre.

Connie Nissen fungerer desuden som foredragsholder, og hun afholder kurser og underviser på en række uddannelser i sansemotorik, sanseintegration, samspil og børns behov for tilknytning for sundhedspersonale, pædagoger og plejerforældre, samt giver vejledning og supervision til forældre og plejeforældre. Læs mere om Connie Nissen på hendes hjemmeside her.

De 24 bevægelser i julekalenderen er små korte oplæg, som kommer vidt omkring hele kroppen. Nogle dage er det således mund- og tungebevægelser, andre dage er det balance og koordination eller kondition og styrke. Nogle bevægelser kræver samarbejde, andre individuel motorisk planlægning.
Følger man øvelserne, og lader børnene udføre de 24 bevægelser, kan man samtidig have stor glæde af at observere dem, imens de bevæger sig. Det kan fx være, at der er børn i klassen, som har større motorisk sikkerhed, end man havde forventet - eller omvendt har større motoriske udfordringer end man umiddelbart troede. Observationerne kan skabe større forståelse for det enkelte barns styrker og/eller svagheder og bruges til at støtte op om begge dele.

I videoen herunder fortæller Connie Nissen bl.a. om, hvorfor det er så vigtigt at bevæge sig, hvilke øvelser hun har valgt, hvilke motoriske færdigheder de dækker, og hvordan man ved at iagttage og observere klassens børn kan opnå en viden, som kan bruges i det daglige pædagogiske arbejde.

1. december

Herunder kan du læse historien og se bevægelsen til 1. december

Det er mørkt udenfor, men iskrystallerne lyser klart på de små ruder i vinduet bag sengen, og Johan forestiller sig, at vinteren har brugt det meste af natten på at udsmykke glasset. Johan synes, mønstret ligner fjer fra en struds eller måske en påfugl, og han rykker tættere på for at se bedre efter. Jo, krystallerne ligner strudsefjer, men de er rundet af ligesom fjerene fra en påfugl, og det ved han, for Julemanden har vist nisserne billeder af de fugle, han har mødt på sine ture til Sri Lanka og over savannen. Hvis Johan strækker sig, kan han lige præcis nå midten af den ene rude med pegefingeren, og han ser, hvordan det flotte mønster langsomt smelter, da hans hud varmer glasset op. Vandet samler sig til en stor dråbe, og det gibber i ham, da dråben skælvende triller ned mod karmen og efterlader noget, der minder om et ettal. Det er jo den 1. december! En dyb snorken får ham til at vende blikket mod Karsten, der ligger i sengen ved siden af, og Johan hinker over det kolde gulv, mens han trækker sine tykke, røde strømper på.

- Karsten, vågn op, det er den 1. dag i julemåneden.

Karsten grynter i søvne, men mere sker der ikke, og Johan springer videre til Kelds seng, der står bag Karstens. De er tvillinger, og de ligner hinanden på en prik bortset fra, at Karsten er højere, hurtigere og stærkere end Keld.

- Det er den 1. december, hvisker Johan. - Hører du, Keld, vi har taget hul på årets bedste måned.

Keld stirrer direkte på Johan, da han slår øjnene op, og Johan bliver så forskrækket, at han er ved at falde bagover.

- Er det dog sandt? spørger Keld.

- Ja, den er god nok.

- Jamen, så har vi dog travlt!

Johan nikker, og han stikker fødderne i sine træsko samtidig med, at han hiver huen ned over hovedet.

- Du løber ud og vækker de andre, og så ser jeg, om jeg kan få liv i Karsten, siger Keld.

- God plan.

Johans træsko klaprer over plankegulvet i samme, hurtige takt, som hans hjerte dunker i brystet, men han stopper op, da han ser en skygge på Julemandens badeværelse. Det kan ikke være Julemanden, for skyggen er vist for smal til at tilhøre ham, og det er også sært, at lyset er slukket.

- Er der nogen? spørger han.

Skyggen er væk, men han er sikker på, at han så noget, og han tæller til tre og tænder de store glødepærer i loftet. Et blødt og varmt skær bader rummet i lys, og han skriger, da en skikkelse springer frem mod ham. Johan bliver så bange, at han ruller sig sammen til en kugle, og han sidder på gulvet med armene foldet om sine skinneben.

- Det kan jeg altså også, siger Karsten og krummer sig sammen ved siden af Johan. - Se lige, hvor god jeg er.

Karsten er større end Johan, men han kan faktisk gøre sig mindre, og han ser meget tilfreds ud, da han løfter hovedet og kigger fra sig selv til Johan og tilbage igen.

- Hvorfor ruller du dig sammen? spørger Keld. - Var det dog Flemming, der skræmte dig?

Johan sukker dybt, mens han slipper taget om sine ben, for han kunne have sagt sig selv, at det var Flemming, der luskede rundt på badeværelset. Når der sker noget i Nissebo, er det næsten altid Flemming, der står bag balladen, og Johan ville helt sikkert sladre til Julemanden om det, hvis det havde været enhver anden dag. Karsten sidder stadig på gulvet som en kugle, og Johan tager hans hånd, da han rækker den frem for at blive trukket op.

- Jeg er bare så meget bedre end dig til at være en kugle, siger han.

Dagens bevægelse

Kan I gøre det bedre end nisserne?
Nu skal I prøve, om I kan rulle jer sammen til en kugle.
Læs hvordan I laver kuglen herunder.
I kan også se videoen og få mere inspiration.

KUGLEN
Start med at stå op.
Buk langsomt ryggen og sæt jer ned.
Rul jer helt sammen til en lille kugle.
Fold fingrene om skinnebenene.
Lav 10 langsomme og 10 hurtige.

Se Isabella og Valdemar lave bevægelsen herunder.